Ceny ropy pre obavy zo zníženia dopytu v Číne mierne klesli

13.09.2022 Celý región

Singapur 13. septembra (TASR) - Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Dôvodom sú obavy zo zníženia dopytu v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy, rovnako ako i z ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb v USA a Európe. Tieto faktory prevážili nad strachom z nedostatku ponuky pred zimou, ktorý podporuje ceny čierneho zlata.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa o 7.49 h SELČ predával po 87,72 USD (86,38 eura). To bolo o 6 centov alebo 0,07 % menej ako predchádzajúci deň na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si v pondelok (12. 9.) pripísal 99 centov alebo približne 1,1 % a uzavrel na 87,78 USD za barel.

Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v utorok ráno zlacnel o 20 centov alebo 0,21 % a o 7.54 h SELČ sa obchodoval po 93,80 USD za barel.

Aj napriek aktuálnemu miernemu oslabeniu sa ceny čierneho zlata v uplynulých dňoch trochu zotavili z výrazných strát z predchádzajúcich týždňov. V minulom týždni sa dostali na najnižšie úrovne od januára. Jednou z príčin terajšieho zotavovania je oslabovanie dolára.

Investori sa v utorok sústredia predovšetkým na správu o augustovom vývoji inflácie v USA. Vo všeobecnosti sa počíta s ďalším spomalením tempa rastu cien, čo by znížilo tlak na americkú centrálnu banku (Fed), ktorá v boji s vysokou infláciou agresívne sprísňuje menovú politiku. Vyššie úrokové sadzby majú negatívny vplyv aj na dopyt po energiách, a tým aj na ceny ropy.

(1 EUR = 1,0155 USD)
 

Vyberte región

mark